Piros telefonfülkék és buszok, vicces fejfedős királyi palotaőrök, a Tower Bridge fenséges vonalai: a legtöbbünknek ezek jutnak eszünkbe a brit főváros neve hallatán. Nagy rajtuk a nyomás, ha London nevezetességei közül egyet sem akarunk kihagyni… Mi azt mondjuk, érdemesebb kényelmes tempóban néhány dolgot megcsodálni, mint rohamtempóban végigszaladni az összesen, inkább látogassunk vissza többször. Bármilyen vérmérsékletű utazók is vagyunk, egy biztos: érdemes előre tervezni! Cikkünk ebben segít – szemezgess kedvedre, bakancslista írásra fel!

London nevezetességei: a kihagyhatatlan klasszikusok 

Azt hiszem, mindannyiunk fejében megvannak azok a londoni látnivalók, amelyek egészen összeforrtak a köztudatban a város nevével. A mi listánkon az első most a London Eye, egészen egyszerű okból: onnan szinte minden egyszerre belátható London látnivalói közül! Mindenképp érdemes azonban előre jegyet foglalni, ha szeretnénk megtapasztalni ezt a különleges “körutazást”.

Ha csak egyetlen napunk van a városban, a következő, szinte kötelező helyeket ne hagyjuk ki:

  • Tower Bridge: gyakorlatilag London szimbóluma. A Temze leghíresebb hídjának neogótikus tornyai élőben is elvarázsolnak.
  • Big Ben és a Parlament: a Westminster-palota és világhírű óratornya megér 20 percnyi metróutat a Tower-hídtól.

Greenwich: igazi időutazás! A belvárostól félórányi tömegközlekedésre lévő Greenwich parkban található a Királyi Obszervatórium, falán pedig a Földünket keleti és nyugati félgömbre osztó greenwichi délkör.

london legnépszerűbb nevezetességei
(forrás: Unsplash)

London látnivalói: a királyi család legendás épületei

Ha kíváncsiak vagyunk az Egyesült Királyság monarchikus hagyományaira, a fővárosnál – nem meglepő módon – keresve sem találhatnánk jobb helyet.

Buckingham-palota: már kívülről is élmény, hiszen délelőttönként zajlik a palota mozdulatlan vigyázóinak híres őrségváltása. II. Erzsébet királynő hivatalos rezidenciája nem kevesebb, mint 77 000 négyzetméteren terül el: július vége és szeptember vége között pedig bárki beleshet a lovaggá ütések, elegáns fogadások termeibe.

Kensington-palota: a királyi család számos tagja él itt, köztük a trónörökös Vilmos herceg és Katalin hercegné, három gyermekükkel. Jókora látogatható szakasza is van azonban, ahol a korábbi uralkodók életmódját bemutató, izgalmas kiállításokat nézhetünk meg.

Westminsteri apátság: a gótikus építészet varázslatos remekműve, amely ámulatba ejti látogatóit. Nem kisebb királyi események zajlottak itt, mint Erzsébet hercegnő esküvője, majd királynővé koronázása, Diana hercegné temetése, valamint Vilmos és Katalin esküvője.

Szent Pál-székesegyház: a csodálatos, monumentális katedrálisnak még 31 méter magas tornyába is felmászhatunk! Károly herceg és Diana esküvőjét is itt tartották.

london csodás látnivalói
(forrás: Unsplash)

London nevezetességei: izgalmas történelmi helyszínek

London látványosságai között szintén a kihagyhatatlan kategóriába tartozik a titokzatos kincsestár, a Tower! Az erődítmény számos funkciót betöltött az évszázadok során – napjainkban többek között a koronaékszerek őrzőhelye, amelyeket bárki élőben megtekinthet. A nagy érdeklődésre való tekintettel ide is érdemes előre jegyet foglalni!

london nevezetességei közelről
(forrás: Unsplash)

A Napóleont legyőző admirálisnak emléket állító Nelson-oszlop mellett a különleges hangulatért és a környező lenyűgöző épületekért is érdemes ellátogatni a Trafalgar-térre.

Múzeumok, amelyekre érdemes időt szánni

Annyi jobbnál jobb múzeum tarkítja London nevezetességei listáját, hogy nehéz közülük csak néhányat választani. Ezért most a Poodle csapat 3 kedvencét mutatjuk be röviden!

British Museum: ingyenesen látogatható állandó kiállításának köszönhetően olyan lenyűgöző műkincseket nézhetünk meg testközelből, mint a rosette-i kő, vagy Parthenón szobrai.

Victoria and Albert Museum: iparművészeti múzeum, amely a világ egyik legelismertebb design és művészeti gyűjteményével büszkélkedhet.

Natural History Museum: épülete önmagában is csodálatos, ingyenes állandó kiállítása pedig mindenkiben újra felébreszti a gyerekkorában dédelgetett régi álmokat a paleontológusi karrierről.

London látványosságai a Harry Potter rajongóknak is kötelező!

Még ma is várod, hogy megérkezzen az a bizonyos levél a Roxfortból? London nevezetességei között szerencsére bőven vannak olyan helyszínek, ahol a könyv-és filmsorozat varázslatos világában érezheted magad. A legnagyobb élményt kétségkívül a Harry Potter stúdiótól várhatjuk, ahol a leghíresebb forgatási helyszínek várnak, a Nagyteremtől a Tiltott Rengetegig. Ez még nem minden: olyan híres kellékeket is élőben láthatunk, mint a Dumbledore emlékeit tartalmazó fiolák, Umbrigde rózsaszín irodájának giccses dekorációi, vagy a forgatások során használt kosztümök. A legjobban akkor járunk, ha előre lefoglaljuk a jegyünket – például a Poodle Travel felületén, ahol a legjobb árakat foghatjuk ki.

szép londoni látnivalók
(forrás: Unsplash)

London nevezetességei: filmes látnivalók minden mennyiségben

Ha már a filmeknél tartunk: Londonban számos olyan helyszínt bejárhatunk, amely a mozivászonról hódította meg a nagyközönség szívét.

Downing Street 10.

A mai napig a mindenkori brit miniszterelnök lakhelye, így természetesen nemcsak filmes jelentősége van. A legtöbbek emlékezetében azonban olyan filmek forgatási helyszíneként él, mint az Igazából szerelem, A király beszéde vagy A legsötétebb óra.

Portobello Road

itt található a Hugh Grant alakította főszereplő lakóhelye a Sztárom a párom című filmből.

Borough Market

a pezsgő hangulatú piac közelében lakott a filmsorozatban Bridget Jones.

Baker Street 221b.

Sherlock Holmes regénybeli otthonában ma az világhírű detektívtörténetet bemutató múzeum működik.

A Szent Pál-katedrális lépcsői

Akit gyerekkorában elvarázsolt a Julie Andrews főszereplésével vászonra vitt Mary Poppins-film, talán emlékezhet rá: itt található a galabokat etető idős hölgy, aki két pennyért árulja a morzsákat. Bár a Banks család lakhelye, a Cseresznyefa utca csak a képzelet szüleménye, Chelsea és Kensington utcáin sok hasonlóan elegáns, Edward-korabeli házat láthatunk.

Egy kis pezsgésre vágysz? 

Ha néhány órára igazán londoninak éreznéd magad, hagyd, hogy magával ragadjon a nagyváros hangulata: vedd célba London nevezetességei közül a legnyüzsgőbb helyszíneket!

Piccadilly Circus: a Times Square londoni megfelelője, ahol rabul ejtenek az óriási, színes reklámkijelzők.

Covent Garden: igazi, pezsgő városrész, ahol lélegzetelállító utcai mutatványokat, színes piaci standokat és további híres épületeket (például a Királyi Operaház és a Királyi Balett) csodálhatunk meg. Érdemes beülni a környéken üzemelő, utánozhatatlan hangulatú éttermek vagy pubok egyikébe!

ismerd meg london látványosságait
(forrás: Unsplash)

Harrods: Európa egyik vezető luxusáruháza. Akkor is élmény ott bámészkodni, ha nem veszünk semmit – különösen a karácsonyi időszakban!

London látnivalói: ikonikus zenei helyszínek

London nevezetességei között bőven vannak olyan helyszínek is, ahol a modern kori zenetörténelem íródott. Közöttük egyértelműen a leghíresebb az Abbey Road, ahol autóval nem lehet egyszerű a közlekedés – ugyanis minden nap turisták tömegei idézik meg zebráján a Beatles Abbey Road albumának borítófotóját.

london látnivalóinak felfedezése
(forrás: Unsplash)

Kevésbé ismert, de zeneileg annál jelentősebb helyszín a Tin Pan Alley-nek (Bádogedény köz) becézett, SoHo-ban található Denmark Street, ahol olyan híres előadók stúdióinak és menedzsmentjének adott otthont az ‘50-es és ‘60-as években, mint a Rolling Stones, Elton John, David Bowie, a Kinks vagy a Sex Pistols.

Zöld jelzés: a város legszebb parkjai

Ha a sok impulzus között szívesen megpihennénk egy zöld oázisban, látogassunk el a gyönyörű Hyde Parkba!

london nevezetességeinek felfedezése
(forrás: Unsplash)

Ha a nemzetközi turisták előtt kevésbé ismert helyszíneket is felfedeznénk, akkor pedig irány a békés Battersea Park, a mozgalmas és fiatalos London Fields, vagy a pazar kilátással operáló vadregényes városi erdő, a Hampstead Heath.